Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

mleko 1 l
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
jajko 1
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 250 g

Dodatkowo

krakersy 1,5 opakowania
herbatniki 1 opakowanie
masa krówkowa 1 puszka
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
cukier puder 2 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżka
płatki migdałowe 100 g

Porada

Przepis znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji" i dostosowałam do własnych potrzeb zamieniając krakersy na spodzie na herbatniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Na patelni lekko przyrumieniamy płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko.Mieszamy (można blenderem). Resztę mleka gotujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Stale mieszając gotujemy budyń, następnie studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy (można z odrobiną cukru) i łączymy z chłodną żelatyną.

Przełożenie ciasta:
krakersy (zastąpiłam herbatnikami)
masa budyniowa (zimna)
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana
płatki migdałowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 30.12.2023 21:16
Robiłam to ciasto ale zmieniłam po swojemu. Zamiast krakersów dałam blaty z ciasta francuskiego. Kajmak krówkowy pomieszałam z serkiem maskarpone i dałam go 1/2 puszki na 300 g serka maskarpone. Upiekłam gotowe ciasto francuskie. Na jedno posypałam płatki migdałowe i zapiekłam. To było na wierzchu. Było super. Nie za słodkie. Chrupiące. Super.
aniagdz 22.10.2015 07:52
bardzo kaloryczne ale jak pysznie wygląda!
Barbara777 20.10.2015 17:46
bardzo ładnie wygląda
Madzai 16.10.2015 09:26
Musi być przepyszne :)
Wacław 16.10.2015 09:04
wspaniały deser
wedith1 15.10.2015 20:07
Musi być pyszne!
halina17 15.10.2015 19:40
Smaczne ciasto bez pieczenia:)
ilka01 15.10.2015 18:55
super ciasto
Bernadeta1 15.10.2015 18:25
super przepis a ciasto na pewno bardzo smaczne
Kasnaj 15.10.2015 18:23
fajny przepis
marenka 15.10.2015 18:19
na pewno smakuje wyśmienicie ;-)
mirosława4 15.10.2015 18:00
przepis wart wypróbowania
Justi2401 15.10.2015 17:42
Wygląda bardzo kusząco i w dodatku bez pieczenia :) Coś dla mnie :)
Stenka 15.10.2015 16:17
smaczne ciasto
Wiktoria29 15.10.2015 16:11
świetne ciacho
Wiesława1 15.10.2015 15:29
Przepyszny musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak