Migdałowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciastio kruche: margaryna

    1 kostka
  • mąka

    3 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    2 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • cukier

    0,75 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • migdały tarte

    1 szklanka
  • masa: budynie śmietankowe

    2 szt
  • mleko

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • polewa czekoladowa

    wg uznania
  • perełki cukrowe

    wg uznania
  • posypka kolorowa

    wg uznania
  • Biszkopt

    5 szt
  • jajko

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche: wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na połowę i upiec każde osobno (ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni). Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, migdały oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Masa: budynie ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao i zimny budyń. Przełożenie: na ciasto kruche nałożyć połowę masy, przykryć biszkoptem, na to druga część masy, przykryć drugim ciastem kruchym. Polać polewą i udekorować perełkami oraz kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna46 30.03.2013 20:20
Do gorzkiej mocnej kawy.
justys759 30.03.2013 17:34
chętnie wypróbuję:)
as28 30.03.2013 15:35
pychotka mniam mniam
Marta1986 30.03.2013 15:04
pysznoości
V_kuchareczka 30.03.2013 14:58
wygląda apetycznie
agnieszka214 30.03.2013 14:26
pyszne ciasteczko
gosia1988 30.03.2013 14:13
wyśmienicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat