Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ze śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy 2 opak
margaryna 1 kost
cukier kryształ 3 łyżki
tarte migdały 200 g
mleko 750 ml
wierzch ciasta:
cukier 2 łyżki
śliwki węgierki 0,5 kg
spirytus 2 łyżki
migdały płatki do posypania
cappuccino orzechowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z 6 łyżkami cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając










cukier -3 łyżki
kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki
tarte migdały - 200 g
mleko -750 ml
Wierzch ciasta
śliwki węgierki - 0,5 kg
cukier -2 łyżki
spirytus -2 łyżki
Dekoracja
migdały płatki
Krok 1 - Migdałowe ze śliwkami foto
2
Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Migdałowe ze śliwkami foto
3
Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).
Krok 3 - Migdałowe ze śliwkami foto
4
Piec 25 minut w 175 °C.
Krok 4 - Migdałowe ze śliwkami foto
5
KREM
Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać 3 łyżki cukru zagotować.
Krok 5 - Migdałowe ze śliwkami foto
6
Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając.
Krok 6 - Migdałowe ze śliwkami foto
7
Wierzch ciasta
Śliwki umyć, osuszyć wypestkować. Pokroić śliwki w paseczki
Krok 7 - Migdałowe ze śliwkami foto
8
Przesmażyć z 2 łyżkami cukru. Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia, odlać. Dodać spirytus, wymieszać.
Krok 8 - Migdałowe ze śliwkami foto
9
Ostudzone ciasto przekroić na połowę. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu.
Krok 9 - Migdałowe ze śliwkami foto
10
Wierzch ciasta posmarować kremem, wyłożyć przesmażone śliwki, posypać migdałami.
Krok 10 - Migdałowe ze śliwkami foto
11
Smacznego
Krok 11 - Migdałowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 01.01.2014 22:24
Pysznosci:-)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 17:49
Pięknie podany.
Romanowka 01.01.2014 17:23
Pyszności, ten krem i kwaskowa śliwka, musi być smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak