Migdałowe precelki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szkl
  • masło

    12 dag
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • mak

    3-4 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Migdałowe precelki z makiem foto
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Żółtka z cukrem pudrem i jogurtem utrzeć. Do mąki dodać utarte żółtka, aromat, zmielone orzechy i sztywno ubitą pianę z 1 białka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Krok 2 - Migdałowe precelki z makiem foto
Następnie z ciasta toczyć cienkie wałeczki i formować precelki.
Krok 3 - Migdałowe precelki z makiem foto
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem.
Krok 4 - Migdałowe precelki z makiem foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 08.04.2014 17:33
pyszne precelki
Iwusia 18.06.2013 23:41
wspaniałe :)
olkaaa 05.12.2012 09:25
chętnie spróbuję
Katarzyna/kate1980 04.12.2012 21:08
cudowne
caralajna 04.12.2012 09:33
fajowe :)
aisoglam 04.12.2012 09:04
Świetne!
Wiesława1 04.12.2012 07:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat