Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe pankejki z serka wiejskiego na słodko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Hej kochani! Jedliście już może placki z serka wiejskiego? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować, gdyż są zdecydowanie lepsze niż zwykłe pankejki. :) Są zdecydowanie bardziej delikatne i mięciutkie. Ja już się zakochałam, teraz Wasza kolej. Koniecznie spróbujcie :)

Składniki:

Składniki:

serek wiejski 200 gramów
mąka pszenna 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka duże 2 sztuki
banan 1 sztuka
olejek migdałowy 1 kropla
olej 50 mililitrów
dżem truskawkowy 12 łyżek
suszone figi 10 sztuk

Porada

1. Użyjcie tyle oleju ile potrzebujecie, by pankejki były idealnie wysmażone dla Was. 2. Proszek do pieczenia i olejek nie jest obowiązkowy, jednak bez proszku placki nie będą puszyste, a bez olejku nie będą smakowały wyjątkowo obłędnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe pankejki z serka wiejskiego na słodko

Banana, jajka i serek wiejski blendujemy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy mąkę, olejek migdałowy i proszek. Następnie wszystko razem mieszamy szpatułką lub łyżką.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Po usmażeniu układamy na talerz dekorując i dodając do smaku dżem truskawkowy i figi suszone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak