Migdałowe pankejki z serka wiejskiego na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Hej kochani! Jedliście już może placki z serka wiejskiego? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować, gdyż są zdecydowanie lepsze niż zwykłe pankejki. :) Są zdecydowanie bardziej delikatne i mięciutkie. Ja już się zakochałam, teraz Wasza kolej. Koniecznie spróbujcie :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • serek wiejski

    200 gramów
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka duże

    2 sztuki
  • banan

    1 sztuka
  • olejek migdałowy

    1 kropla
  • olej

    50 mililitrów
  • dżem truskawkowy

    12 łyżek
  • suszone figi

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banana, jajka i serek wiejski blendujemy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy mąkę, olejek migdałowy i proszek. Następnie wszystko razem mieszamy szpatułką lub łyżką.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Po usmażeniu układamy na talerz dekorując i dodając do smaku dżem truskawkowy i figi suszone.

1. Użyjcie tyle oleju ile potrzebujecie, by pankejki były idealnie wysmażone dla Was. 2. Proszek do pieczenia i olejek nie jest obowiązkowy, jednak bez proszku placki nie będą puszyste, a bez olejku nie będą smakowały wyjątkowo obłędnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat