migdałowe odwracane ciasto z morelami

migdałowe odwracane ciasto z morelami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna typ 500

    1 szklanka
  • jaja

    2 średnie
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    75 g
  • jogurt grecki

    1/3 szklanki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

ponadto

  • morele

    6-8 sztuk
  • woda

    1/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Do upieczenia tego ciasta najlepiej nadaje się okrągła pokrywka od naczynia żaroodpornego.
Morele umyć i przekroić na pół. Pestek nie wyrzucać. Połówki moreli ułożyć na dnie naczynia przekrojoną częścią w dół. Ilość użytych moreli zależy od ich wielkości.
Krok 2 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Syrop: do rondelka wlać wodę i cukier, wstawić na duży gaz. Gotować, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje nabierając ocienia bursztynowego.
Krok 3 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Syropem polać morele, lejąc go równo wszędzie. Syrop szybko zastyga.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Krok 4 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Pestki moreli rozłupać narzędziem do orzechów, wyjąć jądra i bardzo drobno pokroić.

Ciasto: masło utrzeć mikserem z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, wciąż ubijając oraz jądra pestek moreli - nadadzą im migdałowy smak. (Dorosły człowiek może bezpiecznie zjeść dziennie 15-17 jąder pestek moreli.)
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Pomału dodawać partiami mąkę do ciasta, miksując na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia składników.
Krok 5 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Ciasto rozprowadzić na morelach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 6 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Piec 30-40 minut do zrumienienia, nie przejmować się jak popęka czy zrobi się czubek, bo ciasto opadnie i to będzie niewidoczny spód ciasta.
Odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika.
Krok 7 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto
Brzegi oddzielić nożem od ścianki. Na górę ułożyć talerz o płaskiej powierzchni i odwrócić ciasto do góry nogami. Zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego. Powinno ładnie odejść.
Jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto jest pyszne, smacznego!
:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 10.07.2014 17:39
Świetne ciacho:)
Ola1young 10.07.2014 15:44
wystrzałowe ciacho :-)
Izabela77 08.07.2014 16:20
wspaniałe ciasto i na pewno pyszne;)
Anna169Hosz 08.07.2014 08:23
Jestem wielką fanką odwracanych ciast.
Bernadeta1 07.07.2014 23:04
super ciasto
kasienka23 07.07.2014 21:19
smaczne ciasto!
Jusiaa 07.07.2014 18:33
Wygląda bardzo ciekawie :)
halina17 07.07.2014 17:42
Smacznie wygląda ciasto.
Adamorek 07.07.2014 17:01
wygląda bosko
mirosława4 07.07.2014 16:20
poproszę kawałek , lubię takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat