Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe Florentynki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki: (na około 16 Florentynek, o średnicy 6 cm)

płatki migdałowe 140 g
białko jaja kurzego 1 szt
cukier puder 40 g
otarta skórka z połowy pomarańczy

dodatkowo

papier do pieczenia
olej do wysmarowania papieru

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe Florentynki

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Białko wymieszać z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z płatkami migdałowymi.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go nasmarować oliwą. Na papier nakładać po 1 łyżce masy migdałowej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe „placuszki”.*
Piec 10-20 minut, do czasu aż Florentynki będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku.
Uwaga: Ciasteczka trzeba bardzo uważnie obserwować w czasie pieczenia! Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości ciasteczek oraz stopnia nagrzania piekarnika. Nie można dopuścić do tego aby ciasteczka się przepiekły, bo będą gorzkawe, ani żeby były niedopieczone, bo wtedy nie będą chrupiące.
Ja swoje Florentynki podaje z masą z serka mascarpone zrobiona tak jak do Tiramisu i dekoruje owocami :) Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zaimplementowana 15.02.2016 12:56
zdecydowanie :)
gosia561 01.02.2016 20:14
ależ pięknie podane, może na walentynki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak