Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasto z serem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto migdałowe

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
migdały siekane 150 g
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sernik

ser biały 1 kg
margaryna 200 g
cukier kryształ 1 szklanka
jajko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

serek homogenizowany 200 g
margaryna 250 g
cukier puder 0,5 szklanki

Dodatkowo:

dżem 250 g
wiórki kokosowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasto z serem

Kroki postępowania

1
Ciasto migdałowe;

Margarynę roztapiamy i studzimy.
Białka ubijamy.
Dodajemy kolejno cukier oraz żółtka.
Pod koniec ubijania wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i tarte migały.
Wlewamy roztopioną margarynę.
Krok 1 - Migdałowe ciasto z serem foto
2
Przelewamy do blaszki 28 x 32 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni.
Krok 2 - Migdałowe ciasto z serem foto
3
Ciasto po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
Krok 3 - Migdałowe ciasto z serem foto
4
Sernik:

Białka ubijamy z połową cukru przeznaczonego do sernika.
Miksujemy miękką margarynę z resztą cukru i kolejno dodajemy żółtka. Ciągle miksując dokładamy ser, a pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Migdałowe ciasto z serem foto
5
Masę przelewamy do tej samej blaszki co piekliśmy ciasto migdałowe i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni.
Krok 5 - Migdałowe ciasto z serem foto
6
Masa :
Ucieramy masło z cukrem,a następnie dodajemy serek homogenizowany.
Krok 6 - Migdałowe ciasto z serem foto
7
Na jeden blat ciasta wykładamy 3 łyżki dżemy brzoskwiniowego oraz połowę masy z serkiem homo.
Przykrywamy sernikiem.
Smarujemy go także dżemem, a następnie wykładamy resztę masy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta migdałowego.
Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Krok 7 - Migdałowe ciasto z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.01.2015 07:57
Lubię bardzo to ciasto
Franciszek 25.01.2015 13:08
Fajne i smaczne ciasto
Wacław 25.01.2015 12:15
kolejne pyszne ciasto w Twoim wykonaniu :-)
Janina 25.01.2015 10:59
Super smaczne ciacho;)
ben-ka 25.01.2015 10:35
Mnie by bardzo smakowało, takie apetyczne......
misia53 24.01.2015 20:51
bardzo fajne, lubię migdałowy smak
Anna169Hosz 24.01.2015 17:00
Bardzo apetyczne!
romanrafal
romanrafal 24.01.2015 16:38
apetyczne ciacho
mirosława4 24.01.2015 15:27
zapewne jest smaczne
Beatris 24.01.2015 14:59
Skusiłabym się na kawałeczek;)
agnieszka214 24.01.2015 14:53
warto zrobic pyszne
as28 24.01.2015 13:23
fajne ciasto, lubię migdałowe
Megg 24.01.2015 13:19
oj to musi być pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak