Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciastka

  • migdały zmielone

    250 g
  • cukier puder

    100 g
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1
  • białka

    2
  • mąka pszenna

    1 łyżka

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • śmietana kremówka

    1-2 łyżki
  • masło

    1/2 łyżki

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    70 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciastka

Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.

Polewa

Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.03.2018 06:49
Wspaniale wyglądają. :)

w mojej kuchni

16.12.2017 22:34
apetyczne te laseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat