Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 sztuk -
cukier puder
1 szklanka -
kakao
1/2 szklanki -
mąka pszenna
2/3 szklanki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
margaryna
250 gram -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
landrynki
100 gram miętowe -
galaretka agrestowa
1 sztuka -
bita śmietana w proszku
2 sztuki z czekoladą -
mleko
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Miętus
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę i resztę składników a na koniec wmieszać ubite na sztywno białka.
Upiec 3-4 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut
Landrynki zalać wrzątkiem (razem z wodą 1/2 szkl). Wymieszać do rozpuszczenia.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.
Mleko zagotować i schłodzić.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić. Następnie dodać rozpuszczone landrynki i galaretkę. Przełożyć placki, polać polewą i dobrze schłodzić.
Jak ktoś nie lubi mocnej mięty to można zmniejszyć ilość landrynek. Śnieżka może być bez czekolady.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)