Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętus

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
kakao 1/2 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
landrynki 100 gram miętowe
galaretka agrestowa 1 sztuka
bita śmietana w proszku 2 sztuki z czekoladą
mleko 1 szklanka

Porada

Jak ktoś nie lubi mocnej mięty to można zmniejszyć ilość landrynek. Śnieżka może być bez czekolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Miętus




Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę i resztę składników a na koniec wmieszać ubite na sztywno białka.
Upiec 3-4 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut
Landrynki zalać wrzątkiem (razem z wodą 1/2 szkl). Wymieszać do rozpuszczenia.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.
Mleko zagotować i schłodzić.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić. Następnie dodać rozpuszczone landrynki i galaretkę. Przełożyć placki, polać polewą i dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 22.03.2015 18:28
takie słodkości bardzo lubię
iziona 22.03.2015 16:45
Podoba mi się
ania2610 22.03.2015 14:10
pycha, bardzo apetyczne!
Michał2 21.03.2015 23:34
lubie takie ciasta
Róża1 21.03.2015 22:44
przepyszne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodi 21.03.2015 21:49
ale pyszności
cooked 21.03.2015 21:05
zapowiada się smakowicie
Beatris 21.03.2015 20:29
Wspaniałe ciasto, aż mam ochotę na kawałeczek:)
W poszukiwaniu inspiracji 21.03.2015 20:24
Pożyczam ;)
Janina 21.03.2015 20:20
Świetne ciasto;)
olkaaa 21.03.2015 20:16
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak