Miętus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kakao

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • landrynki

    100 gram miętowe
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
  • bita śmietana w proszku

    2 sztuki z czekoladą
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania




Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę i resztę składników a na koniec wmieszać ubite na sztywno białka.
Upiec 3-4 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut
Landrynki zalać wrzątkiem (razem z wodą 1/2 szkl). Wymieszać do rozpuszczenia.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.
Mleko zagotować i schłodzić.
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić. Następnie dodać rozpuszczone landrynki i galaretkę. Przełożyć placki, polać polewą i dobrze schłodzić.
Jak ktoś nie lubi mocnej mięty to można zmniejszyć ilość landrynek. Śnieżka może być bez czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 22.03.2015 18:28
takie słodkości bardzo lubię
iziona 22.03.2015 16:45
Podoba mi się
ania2610 22.03.2015 14:10
pycha, bardzo apetyczne!
Michał2 21.03.2015 23:34
lubie takie ciasta
Róża1 21.03.2015 22:44
przepyszne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodi 21.03.2015 21:49
ale pyszności
cooked 21.03.2015 21:05
zapowiada się smakowicie
Beatris 21.03.2015 20:29
Wspaniałe ciasto, aż mam ochotę na kawałeczek:)
W poszukiwaniu inspiracji 21.03.2015 20:24
Pożyczam ;)
Janina 21.03.2015 20:20
Świetne ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat