Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętus

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kremówka 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
likier miętowy 0,5 szklanki
polewa czekoladowa 1 opakowanie
delicje 2 poakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Miętus

1.Ciasto:margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukr i kakao.Wlewamy
5 łyżek wody,mieszmy i studzimy.Wbijamy 4 żółtka,dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia,mieszamy.Ubijamy białka i dodajemy do
ciasta,delikatnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej formy(26x33 cm) i
pieczemy ok.25 min w temp.160 C.Studzimy,przekrawamy na 2 placki.

2.Masa:Zelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody,studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno,powoli dodajemy syrop miętowy
i żelatynę.

3.Układamy warstwy:placek-połowa masy-delicje(jedna obok
drugiej,czekoladą do spodu)-połowa masy-placek.Wierzch polewamy gotową
polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota_31_ 27.09.2012 15:47
bardzo pyszne
gosia56 27.09.2012 15:18
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak