Miętowo-czekoladowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • zielony barwnik

  • DODATKOWO:

  • czekoladowe kropelki

    1/2 opakowania
  • biała czekolada

  • proszek do pieczenia

    1 mały
  • sok jabłkowo-miętowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać na zmianę po jednym jajku oraz porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i napój. Utarte ciasto jest dosyć gęste pod koniec ucierania dodać zielony barwnik spożywczy w ilości która nada ciastu odpowiedni kolor. Do gotowego ciasta dodać czekoladowe kropelki i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 2 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
Długą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180 st około 60 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Krok 3 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
Upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu skropić kilkoma kroplami aromatu miętowego mi wystarczyło 7 kropli i ciasto pięknie pachnie miętą, następnie polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić posypką ja użyłam zielonego opłatka,
Krok 4 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
odstawić do zastygnięcia czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 03.02.2014 23:36
To ciasto musiało być bardzo pyszne.
IZABELA29 03.02.2014 17:25
świetne te ciacho
wwwiolka 03.02.2014 17:17
Uwielbiam takie lody, ciasto też musi być fajne.
Renata9 03.02.2014 16:35
pyszne ciacho
Zdzisław 03.02.2014 16:24
same pyszne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat