Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowo-czekoladowe ciasto

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
margaryna 25 dag
cukier 20 dag
jajko 4 sztuki
zielony barwnik
DODATKOWO:
czekoladowe kropelki 1/2 opakowania
biała czekolada
proszek do pieczenia 1 mały
sok jabłkowo-miętowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowo-czekoladowe ciasto

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać na zmianę po jednym jajku oraz porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i napój. Utarte ciasto jest dosyć gęste pod koniec ucierania dodać zielony barwnik spożywczy w ilości która nada ciastu odpowiedni kolor. Do gotowego ciasta dodać czekoladowe kropelki i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 1 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
2
Długą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180 st około 60 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Krok 2 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
3
Upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu skropić kilkoma kroplami aromatu miętowego mi wystarczyło 7 kropli i ciasto pięknie pachnie miętą, następnie polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić posypką ja użyłam zielonego opłatka,
Krok 3 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto
4
odstawić do zastygnięcia czekolady.
Krok 4 - Miętowo-czekoladowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 03.02.2014 23:36
To ciasto musiało być bardzo pyszne.
IZABELA29 03.02.2014 17:25
świetne te ciacho
wwwiolka 03.02.2014 17:17
Uwielbiam takie lody, ciasto też musi być fajne.
Renata9 03.02.2014 16:35
pyszne ciacho
Zdzisław 03.02.2014 16:24
same pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak