Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętówka.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta świeża 20 dużych łodyg po 20cm
spirytus 1 litr
cukier 15 dag
woda półtora litra

Przepis i sposób przygotowania na: Miętówka.

Kroki postępowania

1
Miętę dobrze wypłukać i osuszyć.Spirytus wymieszać z litrem wody niegazowanej i zalać miętę w dużym słoju. Pozostawić na ok.3 dni potrząsając kilka razy dziennie słojem.
Krok 1 - Miętówka. foto
2
Cukier wsypać do pozostałej wody tj. pół litra i zagotować.Wymieszać dobrze i wystudzić.
Krok 2 - Miętówka. foto
3
Wlać do słoja z miętą i wymieszać.
Krok 3 - Miętówka. foto
4
Przefiltrować przez gazę cały płyn i rozlać do butelek.Otrzymamy 2,5 litra nalewki.
Krok 4 - Miętówka. foto
5
Ja odstawiam ją na minimum pół roku w ciemne,chłodne miejsce.
Krok 5 - Miętówka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.09.2013 14:50
Uwielbiam miętę więc jako dodatek do herbatki byłoby super :)
przejs 04.09.2013 08:30
Nie wiem, czy to wypada, tak o 8 rano pić, ale bierę kielicha! :)
Mniam 16.08.2013 09:43
Też się zastanawiałam nad miętówką, bo mam trochę mięty.
dziewczyna_z_kodeksem 15.08.2013 22:01
mięty pod dostatkiem, chętnie zrobię z niej coś innego niż syrop :)
anemon 15.08.2013 21:14
Zapewne dobra na lekarstwo i nie tylko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak