Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe brownie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 2 tabliczki
masło 200 g
jajko 6 szt.
mąka pszenna 100 g
orzechy włoskie 50 g
cukier 300 g
mięta 1 garść listków

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe brownie

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto w miętowym wydaniu. Zrobiłam mały eksperyment, który z pewnością na stałe zapisze się w moje słodkie menu. Dodatek świeżej mięty do klasycznego brownie nadaje ciastu delikatnej świeżości i niesamowitego smaku. Mięta nie jest mocno wyczuwalna i nie dominuje smaku całości. Prym wciąż wiedzie czekolada, ale w połączeniu ze świeżymi listkami miętowymi smakuje niesamowicie. Gorąco polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze). Do jeszcze ciepłej masy dodajemy drobno posiekane listki świeżej mięty. Masę studzimy.

KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem dla dobrego połączenia, a następnie dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dosypujemy przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.

KROK 3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).

Idealne brownie to takie, które ma wilgotny, delikatnie gliniasty, a zarazem puszysty środek oraz kruchą skórkę, która łamie się podczas krojenia. Wersja miętowa dostarczy naszym kubkom smakowym odrobiny świeżości. Będzie słodko, czekoladowo, ale dość intrygująco :)

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 20.02.2017 14:33
pychota, już bym jadła
Marcepanowy kącik 19.02.2017 15:45
Piękne i pysznie wygląda.Porywam kawałek :)
Ela15 18.02.2017 11:47
zapowiada się pyszne ciasto
Edita 18.02.2017 09:27
fajny przepis
Ewa Wojtaszko 17.02.2017 22:27
czekolada i mięta świetnie do siebie pasują
Agnieszka-87-25 17.02.2017 16:56
apetycznie wygląda
Patrycja33 17.02.2017 12:54
wow ! rewelacja :)
jagoda5913 17.02.2017 12:52
ładnie wygląda
RenataZ-et 17.02.2017 11:58
wygląda baaardzo apetycznie :)
mirosława4 17.02.2017 11:40
zjadłabym kawałek :)
Ania321 17.02.2017 11:24
ale pyszności :)
Malinka 17.02.2017 11:12
Super ciasto na deser!
Mniam 17.02.2017 11:10
Robiłam kiedyś miętowe brownie i bardzo mi smakowało :)
Krystyna32 17.02.2017 09:39
pyszności :)
Edith85 17.02.2017 08:44
Na pewno pyszne
w mojej kuchni 17.02.2017 00:15
wyborny deser
gusia1000 17.02.2017 00:11
Pyszności.
Beatris 16.02.2017 23:35
Wygląda wspaniale, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Iwusia 16.02.2017 23:03
idealne ciasteczko
MagdalenaIC 16.02.2017 22:28
Brzmi pysznie :)
ilka01 16.02.2017 22:06
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak