Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowa kostka Zewy

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 szt
mąka tortowa 4 łyżka
kakao 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżka
wanilia 1/2 łyżeczka mielona
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/3 szk

Masa miętowa ;

landrynki 200 g miętowe
woda 1/4 szk
budyń waniliowy 1 op
masło 150 g miękkie
cukier 2 łyżka
mleko 350 ml

Pianka

śmietana kremówka 250 ml
galaretka agrestowa 1 op
gorąca woda 3/4 szk
cukier 3 łyżka

Dodatkowo

czekolada mleczna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowa kostka Zewy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je na sztywną pianę.
Gdy jest prawie ubita dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż piana będzie sztywna.
Na najmniejszych obrotach wmieszać w pianę żółtka ale po jednym.
Krok 1 - Miętowa kostka Zewy foto
2
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać wanilię i wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Miętowa kostka Zewy foto
3
Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
Biszkopt piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Krok 3 - Miętowa kostka Zewy foto
4
MASA MIĘTOWA :
Do rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić landrynki.
Podgrzewać na małym ogniu i mieszając rozpuścić je.
Krok 4 - Miętowa kostka Zewy foto
5
W drugim garnku zagotować połowę mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i uzyskany syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Krok 5 - Miętowa kostka Zewy foto
6
Gdy będzie zimny miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać do masła porcje budyniu.
Utrzeć na masę i
Krok 6 - Miętowa kostka Zewy foto
7
wyłożyć ją na biszkopt.
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.
Ciasto odstawić do lodówki i przygotować piankę.
Krok 7 - Miętowa kostka Zewy foto
8
PIANKA :
Galaretkę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier i ubijać na sztywno.
Następnie porcjami dodawać tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na masie miętowej ale można to zrobić nierówno i na sam koniec
Krok 8 - Miętowa kostka Zewy foto
9
na piankę zetrzeć czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.
Krok 9 - Miętowa kostka Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 25.06.2015 11:54
cudnie się prezentuje
ZEWA 03.06.2015 10:59
Dziękuję :)
inka2012 03.06.2015 10:22
fantastycznie wygląda :)
Małgorzata Pin 02.06.2015 22:28
Super ciacho, bardzo apetyczne.
Ada-Gaba 02.06.2015 20:26
świetny przepis wart wypróbowania
Wiktoria29 02.06.2015 20:26
fajne ciacho
Mama niejadka 02.06.2015 20:01
Pyszny placuszek
Róża1 02.06.2015 19:52
wspaniale się prezentuje !!! , świetny przepis ! zabieram do swojej księgi :-).
cukiereczek 02.06.2015 18:36
ciasto z takim kremem musi być wyjątkowe
marenka 02.06.2015 18:30
świetny przepis
tomek18 02.06.2015 18:04
wspaniałe ciasto
mirosława4 02.06.2015 17:28
prezentuje się pysznie
Wiesława1 02.06.2015 17:20
Ewcia wpraszam się na kawę !!!
Agata3 02.06.2015 15:29
super ciasto, zapisuje w ulubionych :)
VioletoweKucharzenie 02.06.2015 14:52
a za mną chodzi takie miętowe ciacho:-)
aginaa 02.06.2015 14:07
wygląda bardzo apetycznie
magda1976 02.06.2015 12:04
Ekstra ciacho, lubię miętę!
Edith85 02.06.2015 12:00
super ciacho :)
halina17 02.06.2015 11:52
Smacznie wygląda.
Mniam 02.06.2015 11:22
Musi być bardzo smaczne to ciasto. Lekkie i takie orzeźwiające :)
bietka 02.06.2015 11:08
musi być bardzo pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak