Przepis i sposób przygotowania na: Miętowa kostka Zewy
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je na sztywną pianę.
Gdy jest prawie ubita dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż piana będzie sztywna.
Na najmniejszych obrotach wmieszać w pianę żółtka ale po jednym.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać.
Biszkopt piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Do rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić landrynki.
Podgrzewać na małym ogniu i mieszając rozpuścić je.
Do gotującego się mleka wlać budyń i uzyskany syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Utrzeć na masę i
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.
Ciasto odstawić do lodówki i przygotować piankę.
Galaretkę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier i ubijać na sztywno.
Następnie porcjami dodawać tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na masie miętowej ale można to zrobić nierówno i na sam koniec
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.