Miętowa kostka Zewy

Miętowa kostka Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    4 szt
  • mąka tortowa

    4 łyżka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżka
  • wanilia

    1/2 łyżeczka mielona
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/3 szk

Masa miętowa ;

  • landrynki

    200 g miętowe
  • woda

    1/4 szk
  • budyń waniliowy

    1 op
  • masło

    150 g miękkie
  • cukier

    2 łyżka
  • mleko

    350 ml

Pianka

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • galaretka agrestowa

    1 op
  • gorąca woda

    3/4 szk
  • cukier

    3 łyżka

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Miętowa kostka Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Miętowa kostka Zewy foto
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je na sztywną pianę.
Gdy jest prawie ubita dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż piana będzie sztywna.
Na najmniejszych obrotach wmieszać w pianę żółtka ale po jednym.
Krok 2 - Miętowa kostka Zewy foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao a potem dodać wanilię i wymieszać.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Miętowa kostka Zewy foto
Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
Biszkopt piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Krok 4 - Miętowa kostka Zewy foto
MASA MIĘTOWA :
Do rondelka wlać 1/4 szk wody i wrzucić landrynki.
Podgrzewać na małym ogniu i mieszając rozpuścić je.
Krok 5 - Miętowa kostka Zewy foto
W drugim garnku zagotować połowę mleka a w drugiej połowie wymieszać budyń z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i uzyskany syrop miętowy i energicznie mieszając gotować chwilę do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Krok 6 - Miętowa kostka Zewy foto
Gdy będzie zimny miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać do masła porcje budyniu.
Utrzeć na masę i
Krok 7 - Miętowa kostka Zewy foto
wyłożyć ją na biszkopt.
Wyrównać powierzchnię ale można do tego celu użyć ząbkowanej szpatułki.
Ciasto odstawić do lodówki i przygotować piankę.
Krok 8 - Miętowa kostka Zewy foto
PIANKA :
Galaretkę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier i ubijać na sztywno.
Następnie porcjami dodawać tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na masie miętowej ale można to zrobić nierówno i na sam koniec
Krok 9 - Miętowa kostka Zewy foto
na piankę zetrzeć czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić najlepiej w kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Malgorzata549 25.06.2015 11:54
cudnie się prezentuje
ZEWA 03.06.2015 10:59
Dziękuję :)
inka2012 03.06.2015 10:22
fantastycznie wygląda :)
Małgorzata Pin 02.06.2015 22:28
Super ciacho, bardzo apetyczne.
Ada-Gaba 02.06.2015 20:26
świetny przepis wart wypróbowania
Wiktoria29 02.06.2015 20:26
fajne ciacho
Mama niejadka 02.06.2015 20:01
Pyszny placuszek
Róża1 02.06.2015 19:52
wspaniale się prezentuje !!! , świetny przepis ! zabieram do swojej księgi :-).
cukiereczek 02.06.2015 18:36
ciasto z takim kremem musi być wyjątkowe
marenka 02.06.2015 18:30
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat