Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowa galaretka z zsiadłego mleka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwaśne mleko 750 g
cukier trzcinowy 5 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
mięta 1 garść
wrzątek 1/4 szklanki
woda zimna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowa galaretka z zsiadłego mleka

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Miętę zaparzyć z cukrem we wrzątku. Po ok 15 min odcedzić, dodac żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
Mleko połączyć z żelatyną (trzepaczką lub mikserem).
Przelać do salaterek i schłodzić w lodówce min. 3h
Podawać z sosem truskawkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.05.2014 17:14
smaczny,ciekawy deser
BeataJ 26.05.2014 21:40
Z mięty pozostaje fajny orzeźwiający posmak.
BeataJ 26.05.2014 21:40
Tej mięty nie ma aż tak dużo, aby zabarwiła taka ilość mleka na zielono. Na zdjęciu tego nie widać ale nie jest śnieżnobiały, ma lekkie zabarwienie.
mirosława4 26.05.2014 14:54
ciekawy pomysł na smaczny deser tylko trochę dziwnie wygląda jakoś biało nie powinien być przypadkiem w innym kolorze skoro miętę trzeba zaparzyć we wrzątku....?????
agnieszka214 26.05.2014 08:48
bardzo fajny pomysł
Magula 26.05.2014 08:27
Pomysł fajny, ale dziwne że ta mięta nie zabarwiła deseru
Gracer 26.05.2014 07:52
super deser
krystyna330 26.05.2014 07:11
pychotka mniam
ewelinapac 26.05.2014 06:06
orzeźwiająca, super
misia53 25.05.2014 23:59
swietna na ciepłe dnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak