Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mieszanka herbaciana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbata czarna do smaku
kardamon do smaku
anyż do smaku
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
Goździki całe Prymat do smaku
cynamon do smaku
kwiat hibiskusa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mieszanka herbaciana

Herbata czarna musi być dobrej jakości.
Skórka z pomarańczy musi być suszona, a cynamon pocięty na drobne.
Wszystkie składniki mieszamy w słoiczku i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Zaparzamy herbatę najlepiej w siteczku do tego przeznaczonym (aby pozbyć się fusów i cieszyć się samym naparem).

Możemy również zrobić mieszankę z zielonej herbaty.
Do herbaty dla wzmocnienia smaku możemy dodać: żurawinę suszoną, skórkę cytrynową, pieprz, trawę cytrynową, suszone owoce np. truskawki, jabłko, imbir, wanilię, płatki kokosowe, rodzynki itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.06.2013 22:21
bardzo lubię takie mieszanki herbat
Noruas 29.12.2012 22:30
fajny pomysł
Cynamonka 29.12.2012 21:53
W zasadzie przepis jest banalny (oczywiście nie zrozum mnie z tym źle), ale chyba w życiu bym sama nie wpadła na coś takiego! Zimą te smaki i zapachy jak najbardziej..
IwonaKa 29.12.2012 21:18
super ! bardzo lubię takie wariacje
owca441 29.12.2012 21:18
a ja i tak wole herbate z cytryną
V_kuchareczka 29.12.2012 21:03
Rewelacja
Habibi 29.12.2012 21:01
Od wielu lat robię takie mieszanki - są idealne, bo dopasowane do naszego smaku :) Od dzieciństwa pamiętam, że Mama też mieszała w domu różne czarne herbaty w czasach kryzysu lat 80-tych, ale wszystkim one smakowały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak