Mięso z kurczaka z ketchupem

Mięso z kurczaka z ketchupem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kurczak

    3 porcje
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1/2 łyżki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • ketchup łagodny

    1 łyżka

Dodatki

  • ziemniaki

  • sól i pieprz

  • papryka mielona

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mięso z kurczaka z ketchupem

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
Umyte porcje z kurczaka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć ostrą papryką. Pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 godzinę.
Krok 2 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
Następnie na mięso ułożyć kilka wiórek z masła, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i włożyć na około 1 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 3 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
Ketchup wymieszać z miodem.
Krok 4 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
15 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować ketchupem z miodem.
Krok 5 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
Ponownie włożyć do piec aż mięso będzie ładnie rumiane z chrupiącą skórką.
Krok 6 - Mięso z kurczaka z ketchupem foto
Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce.
Do tłuszczu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na pół miękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nastawionego na 230 stopni, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania odpowiedniego koloru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Diana Rusiłowicz 01.07.2017 17:19
Pyszne danie.
IKrakowianka 01.07.2017 13:26
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat