Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka z imbirem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 szt
jogurt naturalny 100 ml
czosnek 2 ząbki
imbir starty 1 łyżeczka
papryka mielona 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
syrop klonowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka z imbirem

Kroki postępowania

1
Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce świeży imbir, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, wymieszać.
Krok 1 - Mięso z kurczaka z imbirem foto
2
Umyte, osuszone i podzielone na porcje mięso naciąć niżem w kilku miejscach, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Krok 2 - Mięso z kurczaka z imbirem foto
3
Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 3 - Mięso z kurczaka z imbirem foto
4
Piec około 1 godziny polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec dopiekać bez przykrycia, aby mięso miało chrupiącą skórkę.
Krok 4 - Mięso z kurczaka z imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak