Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso z kurczaka marynowane w czosnku i przyprawie do grilla, pieczone w rękawie z dodatkiem sera mozzarelli to rarytas dla podniebienia.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kurczak

    0,5 sztuki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej czosnkowy

    2 łyżki
  • syrop z agawy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mozzarella w kulkach

    0,5 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sposób przygotowania

Krok 1 - Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla foto

Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć do miseczki. Dodać olej czosnkowy, przyprawę do grilla, paprykę wędzoną, sok z cytryny i syrop z agawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla foto
Umyte mięso podzielić na porcje, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i kolorowym pieprzem.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla foto
Dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, szczelnie spiąć i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 4 - Mięso z kurczaka w przyprawie do grilla foto

Następnie mięso wraz z rękawem ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, wykałaczką zrobić kilka otworków w rękawie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Kilka minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, a mięso posypać startym na grubej tarce serem mozzarella, zapiec.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat