Przepis i sposób przygotowania na: Mięso wołowe w sosie kurkowym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczeń przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. (można przyprawić też wg własnego uznania). Podsmażamy. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut, do miękkości mięsa.
Sos kurkowy: Czyścimy kurki i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę do zeszklenia. Dolewamy wino. Gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz pozostałą część masła, a następnie kurki, śmietanę i dusimy przez około 8 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pomidory suszone kroimy w niewielkie paski i mieszamy z rukolą. Na rukoli kładziemy pieczeń i polewamy sosem z kurek. Można podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami.