Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso w sosie, ziemniaki i buraczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól 1 łyż.
mięso wieprzowe 1/2 kg
rosół 1,5 szkl.
mąka pszenna 1 łyżecz.
oliwa 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa do mięs Prymat 2 szczypta
buraczki konserwowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso w sosie, ziemniaki i buraczki

Ziemniaki myję, obieram, płuczę i umieszczam w garnku, zalewam zimną wodą, wsypuję sól i gotuję pod przykryciem aż będą miękkie. Mięso wieprzowe kroję na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Obsmażam na rozgrzanym tłuszczu, posypuję solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa. Gdy się zrumieni przekładam mięso do dużej patelni lub do rondla, zalewam gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczam sos mąką i doprawiam do smaku przyprawami. Ugotowane ziemniaki odcedzam. Na talerz wykładam ziemniaki, mięso i buraczki. Ziemniaki polewam pozostałym z duszenia sosem. Od razu podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 03.12.2012 13:37
apetyczny obiad
manaika 03.12.2012 12:53
uwielbiam takie tradycyjne obiadki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak