Mięso słoikowe na obiady

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1/2 kg
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1/2 łyzeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-5 szt
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    5-6 ziarenek
  • ziele angielskie

    5-6 szt
  • czosnek

    6-8 ząbków
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso słoikowe na obiady foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dosć dużą kostkę.
Krok 2 - Mięso słoikowe na obiady foto
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. Czosnek obrać i pokroić w plasterki i również dodać do mięsa. Odstawic na kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 3 - Mięso słoikowe na obiady foto
Następnie mięso razem z przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać wodą do 2/3 wysokości. Zakręcić i wstawic do garnka zalać wodą (tak żeby nie przykrywała słoików) i gotować 1,5 godziny. Zostawić w wodzie do wystudzenia. Następnego dnia ponownie zagotować.
Krok 4 - Mięso słoikowe na obiady foto
Tak przygotowane mięsko jest gotowe do jedzenia. Mięciutkie i pyszne. Wystarczy otworzyć słoik, podgrzać dodac ryż lub ziemniaki i mamy awaryjny obiad :).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.05.2016 11:39
bardzo dobre
Habibi 27.10.2015 08:45
Robię od lat takie mięsne przetwory i przyznał, że są bardzo przydatne i wygodne - zawsze można sięgnąć po słoiczki, kiedy tylko nie ma się czasu na długie przygotowanie surowego mieska :)
Łukasz15 26.10.2015 23:14
Dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat