Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z łopatki

    0,75 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • Cebulka smażona Prymat

    2 łyżki
  • szpinak mrożony brykiet

    6 sztuk brykietu
  • tłuszcz do formy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

    1 szczypta
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    0.5 opakowania
  • jajko ugotowane na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni foto
Mięso mielone przekładamy do miski. Obsypujemy przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.Dodajemy jedno całe jajko. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Krok 2 - Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni foto
Połową mięsa wykładamy formę posmarowaną tłuszczem. Na mięso układamy pokrojone na połówki jajka i szpinak- naprzemiennie :jedna połówka jajka, 1 brykiet szpinaku. Mięso posypujemy prażoną cebulką.
Krok 3 - Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni foto
Drugą częścią mięsa przykrywamy jajka i szpinak. Górę posypujemy pestkami dyni.
Krok 4 - Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni foto
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Krok 5 - Mięso mielone zapiekane z jajkiem i szpinakiem z dodatkiem pestek dyni foto
Mięso podajemy na ciepło z ulubioną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula99926 29.01.2014 09:43
Świetny pomysł
Malinka 15.01.2014 13:19
Bardzo ciekawa propozycja mielonego, super!
fotoviderek 15.01.2014 10:46
Takie mięsko to ja lubię :)
erym 15.01.2014 10:13
smaczniutkie dania u Ciebie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat