Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso mielone z ryżem i boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ryż 2 torebki
boczek wędzony 25 dkg
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso mielone z ryżem i boczkiem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.
Krok 1 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 2 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
3
Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
4
Do boczku dodać cebulę z czosnkiem, podsmażyć.
Krok 4 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
5
Do tego dodać mięso, zioła i wszystkie przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 5 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
6
Do mięsa wlać 2 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Mięso oprószyć mąką, wymieszać.
Krok 6 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
7
Do mięsa dodać ryż.
Krok 7 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto
8
Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Krok 8 - Mięso mielone z ryżem i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.10.2014 13:21
ciekawa potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak