Mięso mielone z kalarepką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • mięso mielone wieprzowe

    50 dkg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • curry

    2 szczypty
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso mielone z kalarepką foto
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Mięso mielone z kalarepką foto
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Krok 3 - Mięso mielone z kalarepką foto
Do cebuli dodać kalarepkę, podsmażyć ją.
Krok 4 - Mięso mielone z kalarepką foto
Dodać mięso, mieloną paprykę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 5 - Mięso mielone z kalarepką foto
Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut.
Krok 6 - Mięso mielone z kalarepką foto
Mąkę rozmieszać w szklance zimnej wody.
Krok 7 - Mięso mielone z kalarepką foto
Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat