Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso mielone z kalarepką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 50 dkg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
curry 2 szczypty
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso mielone z kalarepką

Kroki postępowania

1
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Mięso mielone z kalarepką foto
2
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Mięso mielone z kalarepką foto
3
Do cebuli dodać kalarepkę, podsmażyć ją.
Krok 3 - Mięso mielone z kalarepką foto
4
Dodać mięso, mieloną paprykę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 4 - Mięso mielone z kalarepką foto
5
Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut.
Krok 5 - Mięso mielone z kalarepką foto
6
Mąkę rozmieszać w szklance zimnej wody.
Krok 6 - Mięso mielone z kalarepką foto
7
Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli.
Krok 7 - Mięso mielone z kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak