Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso mielone w waflu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wafle tortowe 2 szt
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cebula 1 szt
ketchup pikantny 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso mielone w waflu

Kroki postępowania

1
Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy jajko, ketchup, musztardę. Bułkę moczymy i już odciśniętą dodajemy do mięsa. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub drobno siekamy) i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy masę 2 - 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Masę mięsną dzielimy na pół. Wafle rozkładamy i na każdym rozprowadzamy połowę mięsa. Kładziemy jeden wafel na drugim, dociskamy i odstawiamy na 5-10 min, aby wafle mogły zmięknąć. Po tym czasie wafle zwijamy w roladę.
Krok 1 - Mięso mielone w waflu foto
2
Roladę kroimy w plastry średniej grubości.
Krok 2 - Mięso mielone w waflu foto
3
Olej rozgrzewamy na patelni. Plastry naszej rolady obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto. Usmażone "kotlety" układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 10 - 15 min.
Krok 3 - Mięso mielone w waflu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena6 19.06.2014 16:47
Też takie robię, tylko że nie zwijam w roladkę,
pajbek 18.06.2014 19:21
Ciekawe i smaczne :-)
Lidzia 18.06.2014 18:07
Bardzo smaczne. Robię podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak