Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 50 dag
cebula czerwona 2 szt
miąższ z dyni 15 dag
marchew 1 szt
pomidory 3 szt duże
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion warzywny 1,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Do sosu możemy dodać paprykę i czosnek.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso gulaszowe z indyka. Oprószamy przyprawami i obsmażamy na złocisty kolor. Następnie podlewamy bulionem /ok. 0,75 szklanki/ i dusimy do miękkości.
Krok 1 - Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym foto
2
Do garnka wkładamy pokrojoną w plasterki marchew oraz dynię /ja użyłam mrożonej/ , wlewamy resztę bulionu i gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
Krok 2 - Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym foto
3
Następnie do marchwi i dyni dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory /najlepsze są bardzo dojrzałe/, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i miksujemy.
Krok 3 - Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym foto
4
Powstały sos wlewamy na patelnię z mięsem i dusimy ok. 5-10 min.
Krok 4 - Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym foto
5
Podajemy z kaszą, ryżem, kuskusem lub pieczywem.
Krok 5 - Mięso gulaszowe w sosie dyniowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.02.2015 11:06
bardzo fajny sosik
kasiaw 27.02.2015 21:30
chętnie bym skosztowała
molanka 27.02.2015 20:40
jestem ciekawa tego sosu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak