Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1/2 kg
orzeszki ziemne solone 1 szklanka
mąka
Kucharek przyprawa uniwersalna
chilli
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
cebula
papryka czerwona 1 duża
soczewica czerwona 3 łyżki
Kminek mielony Prymat
kolendra świeża posiekana lub 2 łyżki
olej do smażenia
woda 1 (gorąca)
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem, chilli, pieprzem, oprószamy mąką. Orzeszki rozdrabniamy w blenderze. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy mieszając. Następnie dodajemy orzeszki, musztardę, kurkumę, kminek i razem smażymy na małym ogniu około 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do garnka z mięsem. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę (jeśli ma pestki to wydrążamy je) i dusimy na małym ogniu (na patelni, na której smażyliśmy cebulę) 10 minut pod przykryciem, gotową dodajemy do mięsa. Papryki oczyszczamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do mięsa, wsypujemy soczewicę, zalewamy gorącą wodą i dusimy na małym ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę.
Podajemy np. z Pilaw lub ziemniaczkami.

PILAW (2 porcje)
100 g ryżu basmati
250 ml gotującej się, osolonej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
kurkuma
chilli
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Ryż myjemy na sicie, osączamy przez około 10 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszając smażymy około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy, mieszamy, wlewamy gotującą się wodę i gotujemy ryż pod przykryciem na małym ogniu 15 minut aż ryż wchłonie wodę (przez ten czas nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki). Następnie odkrywamy ryż i jeszcze chwilkę gotujemy, by odparować resztę wilgoci. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę, musztardę i delikatnie mieszamy widelcem, by nie połamać ziaren.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 12.01.2013 15:33
pięknie podane, dokładnie opisane - super! :)
Rafał10 27.08.2012 19:32
ślicznie wygląda
Mati13 27.08.2012 17:59
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak