Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone z cukinią, papryką, orzeszkami i soczewicą
Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do garnka z mięsem. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę (jeśli ma pestki to wydrążamy je) i dusimy na małym ogniu (na patelni, na której smażyliśmy cebulę) 10 minut pod przykryciem, gotową dodajemy do mięsa. Papryki oczyszczamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do mięsa, wsypujemy soczewicę, zalewamy gorącą wodą i dusimy na małym ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę.
Podajemy np. z Pilaw lub ziemniaczkami.
PILAW (2 porcje)
100 g ryżu basmati
250 ml gotującej się, osolonej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
kurkuma
chilli
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Ryż myjemy na sicie, osączamy przez około 10 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszając smażymy około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy, mieszamy, wlewamy gotującą się wodę i gotujemy ryż pod przykryciem na małym ogniu 15 minut aż ryż wchłonie wodę (przez ten czas nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki). Następnie odkrywamy ryż i jeszcze chwilkę gotujemy, by odparować resztę wilgoci. Do gotowego dodajemy kolendrę lub pietruszkę, musztardę i delikatnie mieszamy widelcem, by nie połamać ziaren.