Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso duszone

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybko, prosto, po babcinemu. Babcia nie miała zbyt wielu przypraw a potrawy jej były bardzo smaczne.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1.3 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
olej 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Dwa ząbki czosnku miażdżymy ze solą i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Mięso obsypujemy pieprzem i jeśli było mało soli do czosnku to jeszcze odrobiną oprószamy mięso. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz.
Cebulę drobno kroimy. Drobniutko też kroimy 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju, kładziemy mięso i obsmażamy. Przekładamy do rondla a na patelni podsmażamy czosnek, później cebulę i wszystko dodajemy do mięsa.
Dodajemy też liść laurowy, podlewamy wodą czy bulionem. Dusimy, często sprawdzając jeśli trzeba podlewamy i dusimy do miękkości mięsa oraz rozpadnięcia cebuli. Na koniec można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak