Mięso duszone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szybko, prosto, po babcinemu. Babcia nie miała zbyt wielu przypraw a potrawy jej były bardzo smaczne.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1.3 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • liście lurowe

    2 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Dwa ząbki czosnku miażdżymy ze solą i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Mięso obsypujemy pieprzem i jeśli było mało soli do czosnku to jeszcze odrobiną oprószamy mięso. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz.
Cebulę drobno kroimy. Drobniutko też kroimy 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju, kładziemy mięso i obsmażamy. Przekładamy do rondla a na patelni podsmażamy czosnek, później cebulę i wszystko dodajemy do mięsa.
Dodajemy też liść laurowy, podlewamy wodą czy bulionem. Dusimy, często sprawdzając jeśli trzeba podlewamy i dusimy do miękkości mięsa oraz rozpadnięcia cebuli. Na koniec można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat