Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso ala zrazy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo- wołow 1/2 kg
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szkl.
mleko 2 szkl.
jajko 1 szt.
mąka 1/2 szkl.
olej do smażenia
Sos pieczeniowy jasny
bułka czerstwa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso ala zrazy

Kroki postępowania

1
Cebulę smażymy na złoty kolor. Bułkę moczymy 15 minut w letnim mleku Do naczynia dajemy mieso, jajko, cebulę, odsączoną bułkę oraz bułkę tartą. Zasypujemy przyprawą i zagniatamy jak na ciasto. Masa powinna być jednolita i nie kruszyc się.
Krok 1 - Mięso ala zrazy foto
2
Z gotowej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące.
Krok 2 - Mięso ala zrazy foto
3
Następnie tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i przekładamy do rondelka.
Krok 3 - Mięso ala zrazy foto
4
Gdy już usmażymy wszystkie kotleciki zalewamy je wodą (równo z kotlecikami) i gotujemy ok. godziny na małym ogniu. Wtedy odlewamy pół szkl. wywaru i rozkócamy w nim sos. Wlewamy do rondelka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 4 - Mięso ala zrazy foto
5
Podajemy z ziemniakami.
Krok 5 - Mięso ala zrazy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 25.11.2012 00:01
smakowity, porządny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak