Mięso ala zrazy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowo- wołow

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szkl.
  • mleko

    2 szkl.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    1/2 szkl.
  • olej do smażenia

  • Sos pieczeniowy jasny

  • bułka czerstwa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso ala zrazy foto
Cebulę smażymy na złoty kolor. Bułkę moczymy 15 minut w letnim mleku Do naczynia dajemy mieso, jajko, cebulę, odsączoną bułkę oraz bułkę tartą. Zasypujemy przyprawą i zagniatamy jak na ciasto. Masa powinna być jednolita i nie kruszyc się.
Krok 2 - Mięso ala zrazy foto
Z gotowej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące.
Krok 3 - Mięso ala zrazy foto
Następnie tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i przekładamy do rondelka.
Krok 4 - Mięso ala zrazy foto
Gdy już usmażymy wszystkie kotleciki zalewamy je wodą (równo z kotlecikami) i gotujemy ok. godziny na małym ogniu. Wtedy odlewamy pół szkl. wywaru i rozkócamy w nim sos. Wlewamy do rondelka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 5 - Mięso ala zrazy foto
Podajemy z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 25.11.2012 00:01
smakowity, porządny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat