Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsny wieniec z jajkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 200 g
kapusta włoska 3 liście
suszone pomidory 70 g
jajko 2 szt
oliwa z suszonych pomidorów
ząbek czosnku 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsny wieniec z jajkiem

Liście kapusty umyć i gotować w osolonym wrzątku aż będą półmiękkie. Wyciąć zgrubiałe białe miejsca i drobno poszatkować. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Kapustę umieścić w suchym garnku, dodać mięso, jedno jajko, bułkę tartą i suszone pomidory. Wyrobić jednolitą masę. doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na blacie rozwinąć folię spożywczą uformować na niej koło z mięsa grubości około 1,5cm. Na środku wyciąć szklanką kółko. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową. Delikatnie przenieść wieniec z mięsa na patelnię. Gdy jedna strona się zrumieni przewrócić wieniec tak jak ziemniaczana tortillę (podkładając talerz i przewracając patelnię do góry dnem a następnie zsuwając ja z talerza ponownie na patelnię). W środek wieńca wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż białko się zetnie. Serwujemy z surówka i ziemniakami/frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 14.04.2014 23:01
Robie podobnie- pyszne!!
Milka100 14.04.2014 21:29
świetny pomysł
Sylwia26 14.04.2014 20:56
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak