Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki (na 2 rolady
cebula
ząbki czosnku 2
garść świeżego tymianku
łyżka musztardy indiańskiej
zmielonych orzechów włoskich 200 g
jajko 2
suszonej żurawiny 300 g
masła 2 łyżki
cukinie 2
wędzonego boczku w cienkich pl 300 g
sól
pieprz
schab 70 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro

Kroki postępowania

1
Bakłażana i cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem. Posmarowaną stroną kładziemy je na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju. Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz masło. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzy. Całość dobrze wyrabiamy.
Krok 1 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
2
Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady
Krok 2 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
3
Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.
Krok 3 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
4
Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy odrobiną oleju. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go musztardą dijon.
Krok 4 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
5
Wykładamy mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających częśći bakłażana i cukinii.
Krok 5 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
6
Pieczemy ok. 40 minut.
Krok 6 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 08.12.2013 11:20
fajny pomysł:)
Ola1984 08.12.2013 10:15
Bardzo fajne propozycja na obiad :)
Mniam 08.12.2013 00:16
Wspaniałe mięsko! Cudownie połączone smaki!
Adamorek 07.12.2013 20:49
ciekawie to wygląda
pawel123 07.12.2013 19:42
wyglada apetycznie
Anna133 07.12.2013 17:26
ale to musi smakować wybornie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak