Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne pulpeciki z kaszy jaglanej w zielonym sosie jogurtowym

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mięsne pulpety z kaszy jaglanej zatopione w równie aromatycznym sosie szpinakowo-jogurtowym. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone z kurczaka 400 g
kasza jaglana ugotowana 200 g
cebula 1 sztuka
woda 200 ml
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
natka pietruszki pęczek
zielona cebulka pęczek
koperek pęczek
szpinak 1 opakowanie
zielona papryka 1 sztuka
jogurt naturalny 1 opakowanie
oliwa 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pulpeciki z kaszy jaglanej w zielonym sosie jogurtowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, jajko, posiekaną pietruszkę (połowę) sól oraz pieprz. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.

3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy posiekany koperek, pietruszkę, zieloną cebulkę, pokrojoną paprykę i liście szpinaku. Smażymy chwilę razem intensywnie mieszając.

4. Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego Kucharek. Doprawiamy pieprzem i solą.

5. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar się odrobinę zredukuje. Do tak powstałego sosu wrzucamy nasze pulpety i podajemy na gorąco w towarzystwie na przykład gotowanych ziemniaczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak