Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pulpeciki z kaszy jaglanej w zielonym sosie jogurtowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, jajko, posiekaną pietruszkę (połowę) sól oraz pieprz. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.
3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy posiekany koperek, pietruszkę, zieloną cebulkę, pokrojoną paprykę i liście szpinaku. Smażymy chwilę razem intensywnie mieszając.
4. Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego Kucharek. Doprawiamy pieprzem i solą.
5. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar się odrobinę zredukuje. Do tak powstałego sosu wrzucamy nasze pulpety i podajemy na gorąco w towarzystwie na przykład gotowanych ziemniaczków.