Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pierożki
Ciasto: Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wymieszać widelcem tak, aby składniki się połączyły. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą, aby nie wysychała a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 -10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażoną cebulą.
Farsz: Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.