Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne pierożki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierogi z mięsem są dosyć czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i końcowy efekt to nam wynagradza. Farsz mięsny powinien być dobrze doprawiony i nie powinien być zbyt suchy.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 380 gramów
mąka 3 szczypty
woda ciepła 1 szklanka
olej 1 łyżka
sól 12 łyżeczek

Składniki na farsz:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 ząbki
jajko 1 sztuka
olej 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pierożki

Ciasto: Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wymieszać widelcem tak, aby składniki się połączyły. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą, aby nie wysychała a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 -10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podsmażoną cebulą.

Farsz: Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:37
Genialne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak