Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne pierogi

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
gorąca woda 250 ml
sól do smaku

Farsz mięsny

szynka 1 kg
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2
cebula 1 główka
bułka czerstwa 1
pieprz do smaku
sól do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
woda 1-2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pierogi

Kroki postępowania

1
Ciasto
W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymamy miękkie i sprężyste ciasto.Dajemy na stolnicę wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki.
Krok 1 - Mięsne pierogi foto
4
Mięso włóż do garnka zalej około 1,5 l wody. Dodaj ziele liść ,czosnek i gotuj przez 30 minut.Bułkę namocz w wodzie, Cebulę pokrój w kostkę i smaż na oleju na złoty kolor.Mięso zmiel z bułką i dodaj cebulę. Farsz dopraw solą ,,pieprzem,kminem
Krok 2 - Mięsne pierogi foto
5
Przygotowany mięsny farsz umieść na środku każdego kółka wykrojonego z ciasta. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
Krok 3 - Mięsne pierogi foto
6
W garnku zagotuj wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju).

Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty po wypłynięciu pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Krok 4 - Mięsne pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 26.10.2015 11:30
uwielbiam takie pierożki
mysia12 27.09.2015 17:49
przepyszne
sylwiusia055 27.09.2015 17:43
uwielbiam takie
Rogalik 21.09.2015 21:03
smaczne pierogi,lubię
mariuszek8 21.09.2015 13:47
pyszne pierożki
gusia1000 20.09.2015 17:30
Dobre pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak