Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne paszteciki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 1 kg
jajko 3 szt
drożdże 3/4 kostki
margaryna 1/4 szt
mleko 1 szklanki
cukier 1 łyżka
sól do smaku

farsz

szynka wieprzowa 1 kg
cebula 2 szt
sól i pieprz
bułka czerstwa 1 szt

dodatek

żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne paszteciki

Robimy rozczyn z jednej garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki ciepłego nie gorącego mleka zrobić zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i oraz rozczyn wcześniej przygotowany. Margarynę dodajemy roztopioną, przestudzoną. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Mięso myjemy i kroimy na kawałki, smażymy z cebulką na małym ogniu, aż będzie miękkie. Studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy kilka łyżek tłuszcz z duszenia żeby farsz nie był za suchy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie. Wyrabiamy i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, ciasto wałkujemy. Podsypujemy ciasto mąką. Na podłużne ciasto nakładamy wzdłuż farsz z i zawijamy w rulonik. Sklejamy brzegi ciasta.

Kroimy ciasto na kilkanaście kawałków. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach gdyż nam jeszcze podrośnie. Przykrywamy na 25 minut ściereczka do podrośnięcia.

Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c, około 25 minut do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak