Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone indycze
250 g -
ziemniaki
250 g -
jajko
1 szt -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 szkl -
bulion drobiowy
50 ml (zimny) -
cebula
1 szt -
oliwa
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
margaryna
100 g -
mąka
2 łyżki -
przecier pomidorowy
200 ml -
bulion warzywny
500 ml -
makaron
300-400 g (ulubiony) -
olej do smażenia
-
cukier
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy ciepłym bulionem warzywnym.
Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się