Mięsne kulki z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    250 g
  • ziemniaki

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • bulion drobiowy

    50 ml (zimny)
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • margaryna

    100 g
  • mąka

    2 łyżki
  • przecier pomidorowy

    200 ml
  • bulion warzywny

    500 ml
  • makaron

    300-400 g (ulubiony)
  • olej do smażenia

  • cukier

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy je z dodatkiem zimnego bulionu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy ciepłym bulionem warzywnym.
Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 30.04.2015 09:11
Bardzo fajny przepis.
ada.la 30.04.2015 07:30
pyszny obiadek
monika141 29.04.2015 19:10
smaczne jedzonko
Ola1young 29.04.2015 18:02
pyszny obiadek :)
malgosia2661 29.04.2015 17:00
Wygląda bardzo apetycznie.
ajres 29.04.2015 15:39
super obiadek
olkaaa 29.04.2015 14:17
robię podobne
iskierka.ag 29.04.2015 13:47
Ale piękny apetyczny kolorek :)
Aleksandra/Olcia 29.04.2015 12:30
smakowicie podane
MałaMi89 29.04.2015 11:34
Lubię takie niespodzianki, bo ja za ziemniakami to w ogień :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat