Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kuleczki z sosem chrzanowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
cebula
czosnek
kajzerka
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
chrzan tarty
sól, pieprz
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kuleczki z sosem chrzanowym

Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
kajzerka
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek

olej

Sos chrzanowy:
1,5szkl wody
szczypta przyprawy do zup
2 czubate łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżka mąki

Pulpeciki: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przepuścić przez praskę. W misce dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkie kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.

Sos chrzanowy: Wodę zagotować z przyprawą do zup. dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić i chwilę gotować. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i wlać do sosu. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.

Można podawać z ziemniaczkami lub grubym makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 24.06.2013 14:42
fajne urozmaicenie mielonego,,,
Magda19 23.06.2013 21:11
Pysznośći!! :)
lee-aa 23.06.2013 20:55
wygląda super i pewnie tak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak