Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mięsne kuleczki z pieczarkami i pieczonymi ziemniaczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
mięso z łopatki wieprzowej 0,5 kg
olej do smażenia 4 łyżka
woda 0,5 l
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 3 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 3 łyżeczka
natka piertuszki świeża 1 pęczek
koperek świeży 1 pęczek
ziemniaki 1 kg
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 2 szt
Bulion grzybowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: mięsne kuleczki z pieczarkami i pieczonymi ziemniaczkami

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy już się zarumieni dodajemy pokrojone w grubsze plastry pieczarki, chwilę podsmażamy (mieszamy z cebulką) i zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową i przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym, solą ziołową. Dusimy 20 min na wolnym ogniu. Jeżeli pieczarki już się ugotują dodajemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki i świeżo posiekany pęczek koperku.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, jak już się zarumieni dodajemy ją do zmielonego mięsa z łopatki. Mięso przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą ziołową. Można dodać troszkę posiekanej natki pietruszki do smaku.
Formujemy małe kuleczki i smażymy.

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Po 20 minutach wykładamy na wpół surowe ziemniaczki na papierze do pieczenia (na blaszcze) i obsypujemy solą ziołową, pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku aż do uzyskania złotego koloru (ok 20 minut w temperaturze 170 stopni).

Ziemniaczki pieczone podajemy z mięsnymi kuleczkami i pieczarkami.
)Można kuleczki wrzucić wcześniej do pieczarek)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.09.2012 16:51
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak