Przepis i sposób przygotowania na: mięsne kuleczki z pieczarkami i pieczonymi ziemniaczkami
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, jak już się zarumieni dodajemy ją do zmielonego mięsa z łopatki. Mięso przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą ziołową. Można dodać troszkę posiekanej natki pietruszki do smaku.
Formujemy małe kuleczki i smażymy.
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Po 20 minutach wykładamy na wpół surowe ziemniaczki na papierze do pieczenia (na blaszcze) i obsypujemy solą ziołową, pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku aż do uzyskania złotego koloru (ok 20 minut w temperaturze 170 stopni).
Ziemniaczki pieczone podajemy z mięsnymi kuleczkami i pieczarkami.
)Można kuleczki wrzucić wcześniej do pieczarek)