Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • kiełbasa wędzona

    250 g
  • szynka wędzona

    200 g
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

Mięsne kuleczki

  • mielona wieprzowina

    500 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • kasza manna

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo foto
Papryki pozbawić nasion i pokroić w grubszą kostkę a cebulę drobno posiekać.
W garnku przesmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć aż cebula zmięknie. Dodać paprykę, podlać bulionem, wsypać słodką i ostrą paprykę, przykryć pokrywką i dusić około 20minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby zagęścić całość 1 łyżką mąki rozrobionej w wodzie.
Krok 2 - Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo foto
Mięsne kuleczki Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę tartą, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę, jajko, natkę i wyrobić masę. Doprawić solą, pieprzem i uformować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3 - Mięsne kuleczki w gulaszu a la leczo foto
Kulki panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Usmażone kulki przełożyć do garnka z gulaszem i delikatnie wymieszać.
Linka2107
Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, sycące danie z mięsnymi kulkami podanymi w gulaszu na bazie papryki, cebuli i aromatycznej wędzonki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 18.08.2016 13:28
wygląda przepysznie
bryndzia93 13.02.2016 21:45
W sam raz na zimowy obiad ! :)
Renataj 13.02.2016 21:29
Coś w sam raz dla mnie:)
ania2610 13.02.2016 20:20
pysznie wyglądają!
w mojej kuchni 13.02.2016 18:09
przepyszne danie ugotowano
Stenka 13.02.2016 17:17
moje smaki, takie lubię
ilka01 13.02.2016 16:45
super danie :)
Konczi 13.02.2016 15:35
moje smaki - pysznie !
mirosława4 13.02.2016 14:51
pożywne danie
berys18 13.02.2016 14:09
pięknie sie prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat