Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne koperty

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
jaja 4 sztuki
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
masło 1 łyżka
olej 1 do smażenia

Porada

Usmażone, mięsne koperty możemy polać dowolnym sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne koperty

Kroki postępowania

1
Nasz farsz: Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy.
Krok 1 - Mięsne koperty foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Ziemniaki dwukrotnie mielimy przez praskę. Do ziemniaków dajemy mąkę, 2 jaja, masło i sól. Przygotowujemy ciasto i formujemy kwadraty. Układamy mięsny farsz i zawijamy.
Pozostałe jaja mieszamy z solą i pieprzem. Obtaczamy koperty w jajku i bułce tartej.
Krok 2 - Mięsne koperty foto
3
Smażymy gotowe koperty z dwóch stron na oleju.
Krok 3 - Mięsne koperty foto
4
Usmażone koperty zajadamy.
Krok 4 - Mięsne koperty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak