Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa gotowane różne

    30 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • ser żółty

    5 dkg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2 łyżeczki
  • szpinak mrożony

    20 dkg
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • masło

    2 dkg
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • śmietana słodka

    100 ml
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
Czosnek przepuścić przez praskę i zrumienić na maśle. Dodać szpinak - mój był mrożony - i dusić do odparowania wody. Po przestudzeniu zagęścić łyżeczką mąki pszennej.
Krok 2 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
Mięsa gotowane przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jajko, starty na drobnych oczkach ser żółty, 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżeczkę Kucharka. Wyrobić na jednolitą masę - jeśli masa będzie się rwać - dodać 2-3 łyżki wody do związania bułki tartej.
Krok 3 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
Z masy mięsnej formować kulki, rozpłaszczać je i na środku każdej układać łyżeczkę farszu szpinakowego. Następnie kulki zlepiać mokrymi rękami, aby farsz zamknąć w środku. Zostawić co najmniej 1 łyżkę farszu szpinakowego na sos - szpinak wymieszać ze 100 ml słodkiej śmietany i 1 łyżeczki mąki pszennej, posolić do smaku i zagotować - sos gotowy.
Krok 4 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
Ostrożnie wkładać na lekko gotującą się wodę z dodatkiem 1 łyżeczki Kucharka. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 5 minut.
Krok 5 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
Gorące kulki mięsne wyjmować łyżką cedzakowa na talerz, polać sosem szpinakowym. Podawać do obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 09.03.2014 09:30
Smaczne mięsko :-)
Anna169Hosz 28.02.2014 09:33
Moje smaki!
Mysiunia 18.02.2014 12:51
bardzo apetyczne :)
Alex_M 07.02.2014 11:04
ale smaczne danie :)
Magda24 06.02.2014 12:13
smacznie i ładnie zielono
Rafał10 05.02.2014 10:14
sueper! Fajny sosik, fajne nadzienie :D
Sroczka 04.02.2014 23:18
Pysznie wyglądają, zjadłabym.
Paolcia 04.02.2014 22:02
smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat