Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa gotowane różne 30 dkg
jajko 1 sztuka
ser żółty 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
szpinak mrożony 20 dkg
czosnek 2-3 ząbki
masło 2 dkg
mąka pszenna 2 łyżeczki
śmietana słodka 100 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym

Kroki postępowania

1
Czosnek przepuścić przez praskę i zrumienić na maśle. Dodać szpinak - mój był mrożony - i dusić do odparowania wody. Po przestudzeniu zagęścić łyżeczką mąki pszennej.
Krok 1 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
2
Mięsa gotowane przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jajko, starty na drobnych oczkach ser żółty, 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżeczkę Kucharka. Wyrobić na jednolitą masę - jeśli masa będzie się rwać - dodać 2-3 łyżki wody do związania bułki tartej.
Krok 2 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
3
Z masy mięsnej formować kulki, rozpłaszczać je i na środku każdej układać łyżeczkę farszu szpinakowego. Następnie kulki zlepiać mokrymi rękami, aby farsz zamknąć w środku. Zostawić co najmniej 1 łyżkę farszu szpinakowego na sos - szpinak wymieszać ze 100 ml słodkiej śmietany i 1 łyżeczki mąki pszennej, posolić do smaku i zagotować - sos gotowy.
Krok 3 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
4
Ostrożnie wkładać na lekko gotującą się wodę z dodatkiem 1 łyżeczki Kucharka. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 5 minut.
Krok 4 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto
5
Gorące kulki mięsne wyjmować łyżką cedzakowa na talerz, polać sosem szpinakowym. Podawać do obiadu.
Krok 5 - Mięsne klopsy nadziane szpinakierm w sosie szpinakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.03.2014 09:30
Smaczne mięsko :-)
Anna169Hosz 28.02.2014 09:33
Moje smaki!
Mysiunia 18.02.2014 12:51
bardzo apetyczne :)
Alex_M 07.02.2014 11:04
ale smaczne danie :)
Magda24 06.02.2014 12:13
smacznie i ładnie zielono
Rafał10 05.02.2014 10:14
sueper! Fajny sosik, fajne nadzienie :D
Sroczka 04.02.2014 23:18
Pysznie wyglądają, zjadłabym.
Paolcia 04.02.2014 22:02
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak