Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 480 g
musztarda 1,5 czubatej łyżki
czosnkowy sos chili 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 łyżki
olej 4 łyżki
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
ketchup 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce.

Kroki postępowania

1
Mięso opłukałam,osuszyłam. W związku z tym, że miałam schab poporcjowany już jak na kotlety, to każdy mięsny płat trochę spłaszczyłam, rozbiłam nieco tłuczkiem.Następnie pokroiłam sobie mięso na mniejsze kawałki. Przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego.Posypałam mięso solidną ilością granulowanego czosnku i majeranku.Następnie dodałam ketchup, musztardę i czosnkowy sos chili i wymieszałam mięso,obtoczyłam je w „płynnych” dodatkach ręcznie, nacierałam powstałą mazią wszystkie kawałki.Następnie wstawiłam naczynie żaroodporne do lodówki, gdzie mięso w marynacie leżakowało sobie ponad 2 godziny.
Krok 1 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto
2
W międzyczasie cebulę pokroiłam w kostkę.Po upływie ponad 2 godzin dodałam cebulę do wyjętego z lodówki mięsa.Posypałam mięso z marynatą i cebulą solą ziołową.Dodałam bułkę tartą i olej.
Krok 2 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto
3
Dokładnie wszystko ręcznie wymieszałam i wstawiłam do piekarnika.Piekłam przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W trakcie pieczenia kilka razy zaglądałam do mięsa,żeby je przemieszać,aby się czasem nie przypalało, nie przywierało do naczynia.
Mięso smakowicie pachnie,ma odpowiedni, zrównoważony smak – nie jest ani zbyt ostre, ani nadto mdłe,takie w sam raz. Wyszło z niego coś na rodzaj gulaszu,z tym, że w wersji z piekarnika. Można je zjeść zarówno do ryżu, kasz, czy ziemniaków – u mnie natomiast jedzony był z makaronem i też pasowało.
Krok 3 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.01.2013 13:29
super
Poison1988 15.01.2013 12:42
pyszne kawałeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak