Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    480 g
  • musztarda

    1,5 czubatej łyżki
  • czosnkowy sos chili

    2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1,5 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • ketchup

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto
Mięso opłukałam,osuszyłam. W związku z tym, że miałam schab poporcjowany już jak na kotlety, to każdy mięsny płat trochę spłaszczyłam, rozbiłam nieco tłuczkiem.Następnie pokroiłam sobie mięso na mniejsze kawałki. Przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego.Posypałam mięso solidną ilością granulowanego czosnku i majeranku.Następnie dodałam ketchup, musztardę i czosnkowy sos chili i wymieszałam mięso,obtoczyłam je w „płynnych” dodatkach ręcznie, nacierałam powstałą mazią wszystkie kawałki.Następnie wstawiłam naczynie żaroodporne do lodówki, gdzie mięso w marynacie leżakowało sobie ponad 2 godziny.
Krok 2 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto
W międzyczasie cebulę pokroiłam w kostkę.Po upływie ponad 2 godzin dodałam cebulę do wyjętego z lodówki mięsa.Posypałam mięso z marynatą i cebulą solą ziołową.Dodałam bułkę tartą i olej.
Krok 3 - Mięsne kawałki w ketchupowo – musztardowo – czosnkowej panierce. foto
Dokładnie wszystko ręcznie wymieszałam i wstawiłam do piekarnika.Piekłam przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W trakcie pieczenia kilka razy zaglądałam do mięsa,żeby je przemieszać,aby się czasem nie przypalało, nie przywierało do naczynia.
Mięso smakowicie pachnie,ma odpowiedni, zrównoważony smak – nie jest ani zbyt ostre, ani nadto mdłe,takie w sam raz. Wyszło z niego coś na rodzaj gulaszu,z tym, że w wersji z piekarnika. Można je zjeść zarówno do ryżu, kasz, czy ziemniaków – u mnie natomiast jedzony był z makaronem i też pasowało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.01.2013 13:29
super
Poison1988 15.01.2013 12:42
pyszne kawałeczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat