Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • papryka czerwona

    1/2
  • liście szpinaku

    1 garść
  • jajko

    1
  • sól

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • mleko

    5 łyżek
  • majonez

    1 łyżka
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • boczek

    50 g
  • Szczypiorek cienki

  • ziemniaki

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Liście szpinaku kroimy w kostkę.
Krok 2 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Krok 3 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki. Wyszło mi 7 kulek. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem ziemniaczany.
Krok 4 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy.
Krok 5 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą. Masę przekładamy do szprycy. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy więcej mleka. Aby masa wyciskała się dobrze ze szprycy musi być ciepła. Babeczki mięsne wyjmujemy z piekarnika i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Można polać je jeszcze ketchupem.
Krok 6 - Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym foto
Babeczki posypujemy boczkiem i szczypiorkiem, Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

wedith1 05.08.2013 09:28
Bardzo podoba mi się ten pomysł, wyglądają znakomicie!
miroslawa 29.06.2013 05:39
reeeeeeewelacja!
Agata B 27.06.2013 21:06
pychotka:)))
iziona 27.06.2013 13:37
Wygladają bajecznie, świetny pomysł
lara 27.06.2013 12:50
rewelacja!
Andrzej8 27.06.2013 12:11
o takich jeszcze nie jadłem
Karmel-itka 27.06.2013 11:08
te babeczki są śliczne! ojej, ale pomysłowo :]
malaczarna23 27.06.2013 09:36
przepięknie podane:) pyszny obiadek
dwa pokoje z kuchnią 27.06.2013 07:28
w życiu nie widziałam ładniejszego mielonego :D
Krzysztof15 27.06.2013 07:10
kuszące te babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat