Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne babeczki
Liście kapusty myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, cukru i masła do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Z mięsa, pokrojonych suszonych pomidorów, śmietany oraz cebuli wyrabiamy masę mięsną. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kokilki lub foremki do babeczek wykładamy papier do pieczenia a następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem. Obracamy kokilkę do góry dnem i odcinamy nadmiar ciasta. Foremki wykładamy liśćmi kapusty i nakładamy farsz na równo z brzegiem naczynka. Na górę nakładamy wycięty krążek ciasta. Wierzch smarujemy ziółkiem a na środku robimy dziurkę. Pieczemy w 185 stopniach C przez 25-30 minut. Dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.