Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
śmietana 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe 250 g
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel 100 g
pieczarki 4 szt
ząbki czosnku 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ser cheddar 50 g
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 17.12.2016 12:45
musi być pyszna
Edith85 17.12.2016 12:04
super zapiekanka
wedith1 17.12.2016 11:56
Z chęcią bym zjadła taką zapiekankę :)
ilka01 17.12.2016 11:06
super danie :)
bertpvd 17.12.2016 10:21
ale ta zapiekanka mus być pyszna :)
Diana Rusiłowicz 17.12.2016 00:45
Rewelacja!
norweska20 16.12.2016 23:58
smakowita ta zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak