Mięsna baza do zupy gulaszowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    wg opisu na opakowaniu
  • Smalec wieprzowy

    200-250 g
  • przyprawa uniwersalna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1-2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżka
  • woda zimna

    3 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso grubo zmielić albo pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać zimną wodę i sól peklującą. Dosypać wszystkie suche przyprawy (oprócz uniwersalnej warzywnej) - dokładnie wyrobić dłonią, szczelnie nakryć i wstawić na dobę do lodówki.

Po zapeklowaniu wyjąć mięso z lodówki, spróbować odrobinę i doprawić przyprawą uniwersalną.
Stopić smalec, przestudzić, wlać do mięsa i wymieszać.

Mięsem napełnić średnie słoiki pozostawiając 3-5 cm wolnego miejsca - zakręcić.
Słoiki pasteryzować 3 razy po 60-90 minut w dobowych odstępach.
Habibi
Mięso nadaje się do przygotowania zupy gulaszowej, farszu, jajecznicy, sosu oraz jako dodatek do pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat