Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsko do Ryżu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 1 sztuka
karkówka 2 sztuka bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsko do Ryżu

Składniki

* 1 ćwiartka z kurczaka
* 2 plastry karkówki(ok.2cm.grubości)
* 3 ząbki czosnku
* 1/2 cebuli
* 3 listki laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 1 łyzka octu balsamicznego
* 2 łyzki sosu sojowego-ciemnego
* 2 łyzeczki curry
* 6 listków bazylii świeżej (posiekanej)
* 2 gałązki lubczyku (posiekanego)
* 1 szczypta suszonego tymianku
* 1 szklanka wywaru z rosołu (bądż z kostki bulionowej)
* olej do smazenia (wg.uznania)
* 2 torebeczki ryżu
* sól,pieprz(wg.uznania)


Świetne w smaku mięsko ,idealnie nadaje się do ryżu :-)
Etapy przygotowania

Mięsko myjemy. Karkówkę kroimy w paski,kurczaka obieramy od kości i również kroimy w kostkę lub w paski.Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone mięso,dodajemy czosnek pokrojony na cztery(tylko 2 ząbki),ocet,sos sojowy,curry,tymianek,listki laurowe,ziele angielskie,posiekaną bazylię i lubczyk.Delikatnie solimy i pieprzymy.Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyciągamy mięsko.Rozgrzewamy patelnię z olejem i kawałeczki mięska podsmażamy z każdej strony dosłownie chwilunie z kazdej strony. Przekładamy do garnka,dolewamy wywar z rosołu lub z kostki-mieszamy.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1h.Gdy nam się mięsko dusi,gotujemy ryż. 1 ząbek czosnku co nam został i pół cebulki siekamy drobno.
Znowu rozgrzewamy patelnię dodajemy 2-3 łyżki oleju,dodajemy posiekany czosnek,cebulkę +ryż ugotowany i podsmazamy delikatnie dosłownie z 5 minutek ciągle mieszając.(Mozna do ryzu dodac kurkumy dla ulepszenia kolorku lecz ja akurat nie miałam) Gotowy ryż przekładamy na talerz,dodajemy uduszone mięsko,polewamy delikatnie wywarem co nam sie wytworzył i zjadamy.(Mozna psypać zieleninką,jeśli komuś mało może sobie jeszcze doprawić)
Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu z Korniszonami :-)

SMACZNEGO . . . . . .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 15:19
Super.
Ewa104 12.09.2011 12:28
Uwielbiam takie mięska-dobrze doprawione i smaczne.Z ryżem połączenie super-to idealne danie dla mojej córki,która nie chce jadać ziemniaków.
polly66 09.08.2011 12:06
fajny pomysł z opisami zdjęć:)
kochanyptysiu 30.07.2011 10:15
wyglada pysznie
ZEWA 27.07.2011 10:20
Ewcia u Ciebie jak zwykle pysznie
adam1f 14.07.2011 00:11
niezłe
Gosia40 24.06.2011 22:32
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak