Mielonka ze słoika

Mielonka ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    800 g
  • sól peklowa

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • liść laurowy

    3 szt
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielonka ze słoika foto
Mięso mielone przekładamy do miski.
Krok 2 - Mielonka ze słoika foto
Dodajemy przyprawy i żelatynę. Do mięsa dodajemy sól.
Krok 3 - Mielonka ze słoika foto
Następnie obieramy czosnek i dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę.
Krok 4 - Mielonka ze słoika foto
Dodajemy resztę składników oprócz liści laurowych i mieszamy całość.
Krok 5 - Mielonka ze słoika foto
Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je, żeby dość ciasno włożyć. Na wierzch do każdego słoika wkładamy liść laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnie wstawiamy znowu na 50 minut. Gdy słoiki ostygną wkładamy je do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

06.01.2015 17:55
też taką robię

Bernadeta1

06.01.2015 14:45
smaczny zapasik ! !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat